Teraz jest 09 09 2010, czwartek, 19:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
Post Tytuł: RE: nowe umowy SMM

Napisane: 
16 06 2006, piątek, 07:30
Witajcie zbuntowane Wodniczki !
Cieszę się, że w walce z dyktaturą Zarządu nie jestem osamotniony. Z informacji od pań roznoszących Umowy wiem, że wile osób odmówiło przyjęcia koperty z Umową. Z rozmów z ludzmi na osiedlu też wynika, iż nie nie godzą się z takim sposobem płacenia za wodę. Jednak sprawa nie wygląda tak prosto jak niektórzy uważają. Jako pojedynczy zbuntowany lokator mogę dochodzić swoich racji przed sądem - droga długa i nie ciekawa. Bardzo dobrym i JEDYNYM ROZSĄDNYM rozwiązaniem dla nas teraz jest propozycja ~kate25 zebrania się razem i uzgodnienia wspólnej drogi. Podając swój adres " kontakt ze mną: katekate25@interia.pl " jestem przekonany, że już osobiście uzgodni sprawy spotkania i dalszego działania tych wszystkich, którzy poważnie traktują temat.
Podpisując Umowę akceptujemy zawarte w niej warunki łącznie z wszelkimi konekwencjami.
UMOWA NIE PODPISANA NIE OBOWIĄZUJE - nie trzeba być prawnikiem aby to zrozumieć , bo dotyczy to KAŻDEJ UMOWY, KAŻDEGO DOKUMENTU którego treść musimy zaakceptować składając swój podpis. TAK MÓWI PRAWO.
NIe należy bać się wprowadzenia ryczałtu gdy się nie podpisze umowy, bo jest to tylko straszenie i byłoby działaniem niezgodne z prawem, jeżeli mamy liczniki zaplombowane i sprawne ( legalizacja należy do SMM ).
Ze swojej strony proponuję, aby WSZYSCY , ale każdy osobiście udali się do Prezydium ( Parkowa 2 ) i tam na parterze pokuj 139 jest biuro MIEJSKIEGO RZECZNIKA KONSUMENTÓW ( poniedziałki od 14 -16 i środa od 13 - 15 www.bytom.pl-Rzecznik Konsumentów ). Tam otrzymamy bezpłatną poradę prawną, a jeżeli tych zgłoszeń będzie dużo w tym samym temacie, to jestem przekonany, że dotrze to do WŁADZ NASZEGO MIASTA o rosnącym niezadowoleniu przed WYBORAMI SAMORZĄDOWYMI !!!
A to oznacza :rad13:

Napisane: 
17 06 2006, sobota, 16:47
Witam wszystkich
Jesli chodzi o zebranie w sprawie "nowych umów" dot. roliczeń wody, to ma się ono odbyć 19.06.2006 w Spółdzielni Mieszkaniowej o godz. 17.00.
Niestety Zarząd Spółdzielni nie uznał za stosowne, by poinformować o tym lokatorów. Zrobiła to prywatna osoba pisząc odpowiednie ogłoszenie i umieszczając je na klatkach schodowych.
Apeluję o nie podpisywnie umów i wstawienie się na zebranie w poniedziałek 19.06.06 godz.17.00

Napisane: 
19 06 2006, poniedziałek, 15:09
Dziś (tj. poniedziałek) ma być spotkanie- nie zrebranie- kto chce w sprawie nowych umów z zarządem o 17,00. To czas, który zarząd przeznacza dla zainteresowanych w tej sprawie. Tyle się dowiedziałem w spółdzielni.
Pod spółdzielnia tworzyły się grupki osób głośno dyskutujące o nowych umowach. Jak widać, ludzie ci nie wiedza do kogo sie udać, jak sobie poradzic z ta sprawą. Sa rozżaleni i zdenerwowani. Nie ma się co dziwić. Jak ktos kradnie prąd albo gaz, to elektrycy albo gazownicy szukają "wycieków" i z policją przyłapuja delikwenta. Odcinają mu prąd lub gaz i jeszcze będzie ukarany. Dla nas karą za tych, którzy kradną jest zarząd z jego cwaniackimi pomysłami. Wg pomiarów za poprzednie okresy, jednym wychodzi 2zł na mieszkanie do dopłaty innym ponad 100zł. Przez pół roku nikt nie będzie miał kontroli nad ilością "wyciekającej" wody. Po tym okresie okaze się, że trzeba dopłacić. Może nawet więcej niż 100zł, bo pewnie złodzieje jeszcze się rozzuchwalą. Sdkąd to wziąć??? I czemu mamy płacić za brak działań zarządu w stosunku do złodzei??? A kto z nas ma wgląd w odczyty liczników głównych? Kto ma pewność, że wyciekająca woda gdzieś przed licznikiem, nie zostanie dodana do stanu tego licznika- co? nie będzie się stan zgadzał? A kto to wie, ile razy w roku wymieniają te liczniki???
My, związani umowami,musimy poddać się kontrolom, nie możemy liczyć na "gram" zaufania- mogę to zrozumieć, bo są wśród nas tacy, którzy szybko by to wykorzystali. Ale czemu ja mam dazyć zaufaniem spółdzielnie? kto mi zagwarantuje, że mnie na odczytach nie kantują??? No kto?

Napisane: 
19 06 2006, poniedziałek, 23:15
Pogrzebałem troche w papierach i znalazłem starą umowę o rozliczaniu zużycia wody z 1994 roku i oto co z niej wynika:
1. dobra wiadomość - każda ze stron może wypowiedzieć umowę, ale z 30-dniowym okresem wypowiedzenia. Dlatego myślę, że z czystym sumieniem można uznać wypowiedzenie, które przysłała Spółdzielnia za nieważne.
2. gorsza wiadomość - w przypadku wypowiedzenia umowy, będzie obowiązywał ryczałt, czyli jeśli Spółdzielnia przyśle jeszcze raz wypowiedzenie, tym razem zgodne z (1), to niestety wygląda na to, że albo podpiszę nową umowę, albo będę płacił ryczałt.
Jednakże daje to nieco więcej czasu na skierowanie tej nowej umowy do prawnika, czy może utworzenie jakiejś grupy wspólnie walczącej o usunięcie z niej tych niekorzystnych zapisów.
Proponuję też sprawdzić zapisy dotychczasowych umów ze Spółdzielnią, bo zawierane w różnych okresach moga się nieco różnić od mojej.
pozdrawiam
Darek

Napisane: 
20 06 2006, wtorek, 01:06
tak odnosnie zapchanych łopatek w wodomierzu: Fizycznie jest to niemożliwe... Trochę wiedzy zaczrpnąć proponuje.

Napisane: 
20 06 2006, wtorek, 10:36
Jakies 2 lata temu licznik zaczal mi świrowac. Polazłem do społdzielni i przyszli, zdemontowali a tam w siateczce przy wlocie licznika (te otwory maja jakieś 2 lub 3mm)powciskane kawałeczki kamyczków. Widocznie zgarnęło brud przy jakiejś awarii rury i licznik w końcu stanął. Fachura wydłubał kamyczki, śrubokretem lekko rozruszał łopatki a jak dmuchnął w licznik to wyleciała cała reszta brudu. Pech, że akurat u mnie sie to zatrzymało. To tylko kwestia przypadku. Nie jest więc to mozliwe teoretycznie bo fizycznie widziałem na własne oczy. Zresztą fachura stwierdził, że często tak bywa.

Napisane: 
20 06 2006, wtorek, 22:41
co do rzecznika to chyba nie masz racji, w myśl przepisów nie jesteśmy konsumentami wobec współdzielni, wobec współdzielni jesteśmy współwłaścicielami ~145R napisał/a:
Cytuj:
> Witajcie zbuntowane Wodniczki !
> Cieszę się, że w walce z dyktaturą Zarządu nie
> jestem osamotniony. Z informacji od pań
> roznoszących Umowy wiem, że wile osób odmówiło
> przyjęcia koperty z Umową. Z rozmów z ludzmi na
> osiedlu też wynika, iż nie nie godzą się z takim
> sposobem płacenia za wodę. Jednak sprawa nie
> wygląda tak prosto jak niektórzy uważają. Jako
> pojedynczy zbuntowany lokator mogę dochodzić
> swoich racji przed sądem - droga długa i nie
> ciekawa. Bardzo dobrym i JEDYNYM ROZSĄDNYM
> rozwiązaniem dla nas teraz jest propozycja
> ~kate25 zebrania się razem i uzgodnienia
> wspólnej drogi. Podając swój adres " kontakt ze
> mną: katekate25@interia.pl " jestem przekonany,
> że już osobiście uzgodni sprawy spotkania i
> dalszego działania tych wszystkich, którzy
> poważnie traktują temat.
> Podpisując Umowę akceptujemy zawarte w niej
> warunki łącznie z wszelkimi konekwencjami.
> UMOWA NIE PODPISANA NIE OBOWIĄZUJE - nie trzeba
> być prawnikiem aby to zrozumieć , bo dotyczy to
> KAŻDEJ UMOWY, KAŻDEGO DOKUMENTU którego treść
> musimy zaakceptować składając swój podpis. TAK
> MÓWI PRAWO.
> NIe należy bać się wprowadzenia ryczałtu gdy się
> nie podpisze umowy, bo jest to tylko straszenie i
> byłoby działaniem niezgodne z prawem, jeżeli
> mamy liczniki zaplombowane i sprawne (
> legalizacja należy do SMM ).
> Ze swojej strony proponuję, aby WSZYSCY , ale
> każdy osobiście udali się do Prezydium ( Parkowa
> 2 ) i tam na parterze pokuj 139 jest biuro
> MIEJSKIEGO RZECZNIKA KONSUMENTÓW ( poniedziałki
> od 14 -16 i środa od 13 - 15
> www.bytom.pl-Rzecznik Konsumentów ). Tam
> otrzymamy bezpłatną poradę prawną, a jeżeli tych
> zgłoszeń będzie dużo w tym samym temacie, to
> jestem przekonany, że dotrze to do WŁADZ NASZEGO
> MIASTA o rosnącym niezadowoleniu przed WYBORAMI
> SAMORZĄDOWYMI !!!
> A to oznacza :rad13:

Napisane: 
23 06 2006, piątek, 07:49
Pisząc o Rzeczniku Konsumentów szukałem możliwości otrzymania fachowej porady oraz nagłośnienia sprawy. Już raz wygrałem dzięki Rzecznikowi sprawę więc uznałem, że może teraz też się uda.Dzięki za informację.A wracając do sprawy , to to co zobaczyłem w poniedziałek przerosło wszystkie oczekiwania.Tylko w jedności jest nasza siła. Może brzmi to jak propaganda minionej epoki, ale taka jest prawda. Oby tylko przez krzykaczy nie zmarnować tych setek podpisów ipo raz kolejny zawieść oczekiwania mieszkańców na powrót do normalności.
Wodniczki z Miechowic - łączcie się !!! :rad13:

Napisane: 
23 06 2006, piątek, 20:53
Czy ktoś się orientuje z czego wynika podwyżka stawki za fundusz termomodernizacji? przecież to prawie 2x podwyżka!

Napisane: 
23 06 2006, piątek, 21:31
nie trzeba byc bardzo spostrzegawczym zeby widziec jak dziala pseudozarzad spoldzielni, najlepiej wychodzi im to w osiedlowej knajpie do ktorej z regularnoscia szwajcarskiego zegarka zagladaja. akceptuje to ze czlowiek jeden z drugim lubi napic sie piwa, ale picie piwa a żłopanie hektolitrow, przesiadywanie do poznych godzin nocnych, niecenzuralne slowa i chamstwo to chyba zbyt wiele jak na zarzad spoldzielni mieszkaniowej, to po prostu kpina z czlonkow spoldzielni. pamietam jakis czas temu w zimie nie bylo ogrzewania, zimno jak cholera w mieszkaniach, tymczasem z ust jednego z czlonkow zarzadu padlo stwierdzenie (przy duzej ilosc swoich kompanow od piwka oraz gosci knajpy) - Z ZIMNA JESZCZE NIKT NIE UMARL. chcialo sie dac w pysk jednemu z drugim, ale czlowiek jakos przetrzymal. efekty pracy zarzadu sa widoczne na kazdym kroku, wszyscy posiadajacy wozki i male dzieci wiedza jaki jest stan chodnikow, placow zabaw. nieco starsza mlodziez ma wspanialy obiekt sportowy, w tzw "dolku", tyle ze stan tego obiektu wskazuje ze w ciezkim dolku psychicznym jest raczej zarzad spoldzielni, asfaltowe boisko, na ktorym latwiej zlamac noge niz przebiec 10 metrow bez potkniecia sie o smole wylana na kamienie, ktora to ma "robic" za asfalt. idac dalej, parkingi osiedlowe, ktorych pojemnosc nie zmienila sie od poczatku lat 80, samochodow za to jest kilkanascie razy wiecej. przykladow jest jeszcze wiecej, tylko ich wyciaganie tutaj niczego nie zmieni. o, jeszcze jeden przyklad, syn jednego z czlonkow zarzadu, prawdopodobnie odpowiedzialnego za remonty, dziwnym trafem od kilku lat wykonuje wiekszosc prac remontowych na osiedlu. zbieg okolicznosci czy tatus rozstrzygajacy kto ma dany remont wykonywac ? i samochod synusia wart 100 tys zl :rad13:

Post Tytuł: nowe umowy SMM

Napisane: 
23 06 2006, piątek, 21:48
Podobno sprawą tych nieszczęsnych umów zainteresował się radny Koj, ale nie wiem, ale w tym prawdy.

Napisane: 
23 06 2006, piątek, 22:40
Słyszałam, że to nie jest wymysł Spółdzielni, tylko ogólnopaństwowa ustawa, zresztą potwierdziła to Pani prawnik wypowiadająca się w programie 3 Telewizji Polskiej w środę o 18 w Aktualnościach. Słyszałam także, że takie zasady obowiązują w wielu Spódzialniach łącznie z ZBM Bytom. Więc nie wiem czy nasza dalsza walka ma sens???????????????

Napisane: 
23 06 2006, piątek, 23:31
Nie pamietam juz dokładnie kto pierwszy wprowadził "okresy rozliczeniowe"- chyba były to zakłady energetyczne, dwu lub trzymiesieczne. Potem zrobiła to gazownia (jakiś czas bywało inaczej), a obecnie znów mamy prawie to samo. Spółdzielnia też wprowadziła podobny system. Na początku ludzie się buntowali- przeciez każdy ma licznik, po co czekać 3 miesiące lub pół roku, a potem przychodzi nadpłata? Ale sprawa ucichła i w tej kwestii robią z nami co chcą.
Jeżeli nie będziemy protestować, jeżeli poddamy się takim zabiegom jak zbiorowa odpowiedzialność za wodę- nawet jesli jest na to ustawa- i sprawa znów przejdzie i ucichnie, to niebawem mozna się spodziewać, że zakłady energetyczne i gazownie zaczną rozwiązywać z nami umowy o dostawy prądu i gazu, a zaczną podpisywać ze spółdzielniami, wspólnotami itd. Firmy te przestaną szukać "wycieków" swoich mediów ze straża miejską, policją i własnymi pracownikami. Kontrolerów zwolnią, obsługę zwolnią, a kadra kierownicza będzie kasować sowite wynagrodzenia i chwalić wzrost gospodarczy kraju. Nie będa się przjmować, bo ciężar spadnie na spółdzielnie, wspólnoty itd. A te powtórzą manewr ze zbiorową odpowiedzialnością i tak zaczniemy płacic na kampanie wyborcze tych, którzy nas wycyckają, a kiedy zasiądą w ławach radnych, będa kombinować nowe ustawy ku chwale własnego portfela, amen.

Napisane: 
24 06 2006, sobota, 07:45
U nas na klatce wisi kopia pisma radnego Piotra Koja do zarządu spóldzielni, złożonego w sekretariacie 20.06.06. Przepisałem dla Pańtwa treść:
Wyrażam zaniepokojenie sytuacją członków SM Miechowice. Od dawna docierają do mnie liczne sgnały i skargi na działania zarządu i organów samorządowych tej spółdzielni. Wiem o podejmowaniu wielu niekorzystnych dla członków i spółdzielni decyzji przez zarząd i radę nadzorczą, aroganckich zachowaniach, szykanowaniu członków, niegospodarności, pozywaniu do sądu bez wystarczającego umotywowania prawnego.
Tym razem jednak liczba skarg, jaka do mnie dociera skłoniła mnie do zwrócenia się do zarządu o wyjaśnienie przyczyn skonstruowania tak niekorzystnej dla lokatorów „umowy w przedmiocie rozliczenia ilości zużytej wody i odprowadzania ścieków komunalnych w lokalach na podstawie wskazań urządzenia pomiarowego”.
Proszę również o wymienienie wszystkich działań, wszystkich działań jakie spółdzielnia podjęła w celu zapobieżenia niekontrolowanym wyciekom wody, windykacji należności za wodę, ukrócenia procederu jej kradzieży itd. Proszę również o przedstawienie innych działań zmierzających do ograniczenia niekontrolowanej ucieczki wody: kontrole urządzeń pomiarowych, montowanie nowoczesnych urządzeń zapobiegających kradzieży wody itp.
~B2106 napisał/a:
Cytuj:
> Podobno sprawą tych nieszczęsnych umów
> zainteresował się radny Koj, ale nie wiem, ale w
> tym prawdy.

Napisane: 
24 06 2006, sobota, 22:46
...a czy ktos z Was zajrzal do Statutu - par.98, punkt 4 oraz 5?
Pisze jak byk: ...zmiana wysokosci oplat wymaga uzasadnienia na pismie.
Czy komus z Was uzasadnili na pismie skad sie biora zmiany w rozliczaniu zuzycia wody?
Jesli nie, to znaczy, ze spoldzielnia nie przestrzega statutu oraz Ustawy o sp.mieszk.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]