Teraz jest 09 09 2010, czwartek, 07:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
Post Tytuł: nowe umowy SMM

Napisane: 
12 06 2006, poniedziałek, 22:16
nie wiem, czy podpsać tę nową umowę, którą tak ochoczo SMM mi dostarczyła
wietrzę jakiś podstęp...

Post Tytuł: RE: nowe umowy SMM

Napisane: 
13 06 2006, wtorek, 10:51
Wg nowych umów lokatorzy rozliczający sie uczciwie za wodę będą dodatkowo płacić za tych, co kantują i za nieszczelności zawinione przez SM. Zarząd przeprowadził niedawno analizę, kto ma jakie zużycie. Jeżeli jedyny pomysł z tej analizy jest taki, by uczciwi (czytaj: w tym wypadku głupi) płacili za oszustów to takiego zarządu nam nie potrzeba. Gdzie tu jest obrona interesów lokatorów??? Kogo w końcu reprezentuje zarząd i za co bierze pieniądze??? Przecież to paranoja, że wiedząc ile zużywam wody będę płacił za dużo więcej, bo tak jest dużo prościej niż wyłapać złodzieji. Tylko po co mi w tej sytuacji wodomierze w mieszkaniu???Proponuję wstrzymać się z podpisywaniem umów i grupowo zatrudnić prawnika. Pokażmy wspólnie, że nie jesteśmy bandą debili płacących pensje wszechwładnemu zarządowi, za to, że działa na naszą szkodę.

Napisane: 
13 06 2006, wtorek, 16:52
Zarząd Spółdzielni nigdy nie liczył się z nami - członkami, toteż wcale nie zdziwił mnie styl, w jakim przedłożono nam "umowy", które zresztą powinny zwać się "zawiadomieniami". Garstka ludzi korzysta z naszych pieniędzy beż żadnej kontroli. Bloki są zaniedbane, klatki schodowe brudne, większość z nich nie była malowana od kilkunastu lat. Drogi oraz zieleń są w fatalnym stanie. Nowe elewacje to efekt funduszy z Unii Europejskiej.
Może starania Rady Osiedla przyniosą jakieś rezultaty? Jednak z tego co wiem, niewiele osób chce się angażować w jej działalnośc.

Post Tytuł: RE: umowy

Napisane: 
13 06 2006, wtorek, 17:08
A kto się Panu zaangażuje w obronę uczciwych mieszkańców?Każdy patrzy tylko przed siebie.Ja już nieraz próbowałem coś zrobić dla dobra wspólnego.Niestety zostałem potraktowany w spółdzielni jak intruz.Nasze osiedle przekształca się w hałaśliwą metropolie.A znaki ruchu drogowego nie wiadomo po co sa.Kierowcy wcale ich nie przestrzegają.Nasze osiedle ma być oazą spokoju,tymczasem hałas z samochodów wdziera się niemal wszędzie,już nie mówiąc o sygnałach dzwiękowych i przeklętych alarmach. ~bezet48 napisał/a:
Cytuj:
> Wg nowych umów lokatorzy rozliczający sie
> uczciwie za wodę będą dodatkowo płacić za tych,
> co kantują i za nieszczelności zawinione przez
> SM. Zarząd przeprowadził niedawno analizę, kto
> ma jakie zużycie. Jeżeli jedyny pomysł z tej
> analizy jest taki, by uczciwi (czytaj: w tym
> wypadku głupi) płacili za oszustów to takiego
> zarządu nam nie potrzeba. Gdzie tu jest obrona
> interesów lokatorów??? Kogo w końcu reprezentuje
> zarząd i za co bierze pieniądze??? Przecież to
> paranoja, że wiedząc ile zużywam wody będę płacił
> za dużo więcej, bo tak jest dużo prościej niż
> wyłapać złodzieji. Tylko po co mi w tej sytuacji
> wodomierze w mieszkaniu???Proponuję wstrzymać się
> z podpisywaniem umów i grupowo zatrudnić
> prawnika. Pokażmy wspólnie, że nie jesteśmy bandą
> debili płacących pensje wszechwładnemu zarządowi,
> za to, że działa na naszą szkodę.

Napisane: 
13 06 2006, wtorek, 20:40
Kolego piszesz o samochodach ,a ile czlowiek napisal na temat psow o zasranych chodnikach ,prosze zobaczyc co sie teraz dzieje Paniusie odstawione jak DAMY a piesek sobie biega i sra i sika gdzie popada a pani plotkuje,a wieczorem po 22 okna nie uchylisz chalas jak w psiarni ,malo ktory piesek na smyczy i w kagancu ,postanowilem sobie ze jezeli kiedy kolwiek taki pies podbiegnie do mnie zostanie potraktowany B,Surowo,nie pozwole zeby mnie jakis psiak obszczekiwal

Napisane: 
13 06 2006, wtorek, 20:43
A moze zalozyc wspolnote mieszkaniowa,i wywalic tych co rzadza ,moze by tak zwolac jakas narade mieszkancow i cos z tym zrobic

Napisane: 
13 06 2006, wtorek, 23:18
Ja nie podpisuję i będę rozliczał się " po staremu ".Przełożenie nieudolności Zarządu na Nas Członków to nic nowego w Naszej Spółdzielni, ale ilu z Was zna Statut i Regulaminy spółdzielcze ? Ilu z Was przychodzi na Zebrania ?. Każdy otrzymał rozliczenie z którego to wynika że podwyżka jest realizacją postulatów lokatorów :rad13:).
A czy wiecie, że ZPCZ zaakceptowało podwyżkę dla każdego członka Rady Nadzorczej = 25 % średniej w Spóldzielni tj. ponad 500 zł/ miesiąc i Rady Osiedla 10 % tj. ponad 200 zł/miesiąc ? Rocznie Nas bedzie to kosztować ponad 200 tyś zł.Wiec jeżeli sami nie zadbamy o siebie i Naszą Spółdzielnię to już niedługo pozostaną tylko cwaniacy, bo reszta zostanie wysprzedana.

Napisane: 
14 06 2006, środa, 07:36
Brawo 145R !!!
Ja też nie podpiszę i będę rozliczać się tak jak dotychczas. Gorąco namawiam wszystkich uczciwie rozliczających się do tego samego. Nie dajmy się. Niech pani Prezes ruszy d... i poszuka tych co kradną wodę, a nie karze nas za swoją nieudolność !
Patrząc na klatkę schodową i stan windy, to będę musiała dopłaćić wiecej niż sama zużywam.

Napisane: 
14 06 2006, środa, 07:59
Macie rację, nie podpisujmy. Nie można w końcu podpisać czegoś, czego się nie rozumie. A w sprawie spóldzielni i spotkania mieszkańców jestem ZA. Zbierzmy się i wywalmy ich. W końcu dobrze ktoś ostatnio nazwał prezeskę Kubaszenką. Kontakt ze mną katekate25@interia.pl

Napisane: 
14 06 2006, środa, 09:57
Jak nie podpiszecie umów to bedziecie płacić ryczałt i tyle. Żeby zmienic stan rzeczy trzeba chodzic na zebrania. Na zebrania chodzą stali klienci, którzy w imie własnych interesów i poczucia "wazności" własnego ego głosuja za zarządem. Gdyby członkowie spółdzielni intereseowali się swoimi sprawami- w tym ile musza wydać, jak ulepszyc zarządzanie spółdzielnią, jak zmniejszyc koszty etc., to nie organizowanoby spotkań w świetlicy bo by się wszyscy nie zmieścili! Zainteresowanie tym co sie dzieje w spółdzielni równa się zainteresowaniu ilości pieniedzy we własnym portfelu- ogromna część członków tego nie rozumie lub nie chce o tym mysleć. Wola płacić i mieć święty spokój. Zarząd i rada nadzorcza doskonale zdaja sobie sprawę, że teraz "pobuczą, popsioczą" i za pare dni bedzie spokój. Nie ma jednolitości na osiedlui. To społeczność rozbita, każdy pilnuje tylko swojej d... i na tym korzystają władze spółdzielni.
SMM to moloch i jakiej decyzji by nie podjąć, zawsze ktoś bedzie pokrzywdzony lub niezadowolony. Gdyby ta społeczność była bardziej otwarta na siebie to juz dawno powstałyby wspólnoty mieszkaniowe, które doskonale funkcjonują w wielu innych miejscach. Ludzie sie tego boją- nie wiadomo czemu- a przeciez przykłady widać gołym okiem. Wyremontowane dachy, pomalowane klatki, czysto. Czynsz na tym samym poziomie co 2 lata temu, a pomimo to stać ich na powazne inwestycje, chocby ocieplenie budynku. Tutaj w SMM podwyzszyli "ściepe" termomodernizacyjną, ale ile czasu będa czekać na swoja kolej inne bloki? Płacisz, płacisz i płacisz..efektów nie widać. Płacisz do jednego wora i czekasz. Jedni z tego mają, inni nie. I to powinno się zmienić. W SMM jest kilka tysięcy członków. A ilu zabrało głos tutaj?

Napisane: 
14 06 2006, środa, 10:52
w umowie jest wiele niejasności i niedomówień n.p.
par. 3 pkt. 1 -Legalizacja wodomierzy przeprowadzana jest przez śpółdzielnię.
- a co z montażem
par.4 pkt 5 Aktualne ceny wody i odprowadzania ścieków, uchwalone przez Radę MiastaBytomia, będą podawane do wiadomości lokatorów przez Zarząd Spółdzielni
- Dlaczego podane przez Zarząd ceny są inne niż uchwalone przez Radę Miasta?
par. 4 pkt 6 Każdy użytkonik lokalu ponosi koszty opłaty abonamentowej
- na jakich zasadach i w jakiej części
Par 4 pkt. 9 opłatę za odprowadzanie ścieków ......z uwzględnieniem warunków umowy zawartej pomiędzy Spółdzielnią a dostawcą wody
- Jakie to warunki?
Spółdzielnia będzie naliczać ryczałt.
- Czy zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 14.01.2002 w sprawie przeciętnych norm zużycia wody czy wymyśli sobie swój jedynie słuszny ryczałt?
Dlaczego rozliczenie różnicy pomiędzy Spółdzielnią a lokatorami dzielone jest przez ilość mieszkań a nie ilość mieszkańców ?

Napisane: 
14 06 2006, środa, 12:33
na zebraniu nic nie zmienisz, wie to każdy, co tam był, ja też
a jak zaczynasz mówić do rzeczy i masz poparcie ludzi to ci z rady nadzorczej robią z ciebie wariata
nie trzeba podpisywać tych umów i ryczałtu nie będzie bez zgody na niego lokatora
takie jest prawo
Stowarzyszenie Obrońców Satelitarnego Nieba w skrócie: Obrońcy Nieba wygrali ze spółdzielnią bój o anteny satelitarne, mimo iż ta straszyła przepisami, że aż zimno się robiło
prawo jest po naszej stronie

Napisane: 
14 06 2006, środa, 12:48
ryczałt, oczywiście po uprzednej zgodzie lokatora, naliczany jest według widzimisię SPNI, nie według ministerialnych
dopiero kiedy sie na nie lokator powołuje, zmieniają zasady, ale indywidualnie

Napisane: 
14 06 2006, środa, 13:25
Nie jestem prawnikiem więc nie jestem też pewien czy takie jest prawo. Jak nie podpisze umowy to wlepia mi ryczałt. Jak będe płacił po staremu to oni oddadza mnie do sądu. Nie mam pewności czy wygram. Dali wypowiedzenia starych umów i postawili nas pod murem. Licza właśnie na naszą niewiedzę. Byc może słuszny jest pomysł zebrania się do kupy i porady prawnej. Jak znam zycie, może nie odda umów 0,01% lokatorów. Reszta ze zwieszoną głową podpisze. Im więcej podpisze, tym mniejsze są szanse na podniesienie tej sprawy prawnie.
Chodzi plotka (bo gdzie nie staniesz tam się gada o jednym), że ma byc jakies spotkanie z ekonomistą w spółdzielni. Nie widzę żadnych ogłoszeń. Ktoś coś o tym wie?

Napisane: 
14 06 2006, środa, 22:38
masz rację
zbierzmy się i powalczmy o swoje
zarząd spni to też nie więcej niż 0,01% i swojego marnego prawnika mają
sprawy o anteny przegrali
kontakt ze mną: katekate25@interia.pl
musimy się spotykać a nie tylko wypisywać na forach

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]